Всупереч усім прогнозам, випробування нас зміцнили! – Bisbank

Банк інвестицій та заощаджень (далі — БІЗБАНК) обслуговує українців більше 18 років та продовжує розвиватись, попри вкрай хитку фінансову систему країни. Навіть в умовах війни фахівцям БІЗБАНК вдалося значно розширити корпоративний та роздрібний сегменти бізнесу, а також одними з перших в Україні відновити кредитування. У чому запорука стабільного росту та лояльності клієнтів — розповідає голова правління БІЗБАНК Вікторія Руда.

 

Попри збройну агресію Росії, що триває, постійні загрози фізичних і кібератак ворога, щодня з 24 лютого 2022-го Банк інвестицій та заощаджень підтримує безперервну роботу своїх сервісів та робить усе для безпечного зберігання коштів клієнтів.

Вже у червні 2022-го банк одним з перших на українському ринку відновив власну систему споживчого кредитування фізичних осіб і заявив про готовність фінансово допомагати відбудовувати Україну. Частку отриманого комісійного доходу БІЗБАНК почав перераховувати на відбудову соціальних об’єктів, об’єктів критичної інфраструктури, а також на безпосередню допомогу українським захисникам.

У чому секрет успіху БІЗБАНК та як компанія планує брати участь у відбудові України — розповідає голова правління банку Вікторія Руда.

 

Що змінилось у роботі БІЗБАНК після 24 лютого 2022-го?

Повномасштабна агресія Росії стала початком найпотужнішого спротиву та рішучих антикризових заходів для всієї фінансової системи нашої країни. Перш за все, ми підтвердили свою стійкість до зовнішніх загроз, а персонал вкотре продемонстрував відчайдушність і згуртованість заради клієнтів та спільної справи.

Ще до 24 лютого ми визначили пріоритети дій банку у випадку серйозної ескалації. Серед них були гарантування безпеки персоналу, підтримка клієнтів, забезпечення цілісності та підтримка функціонування інфраструктури.

Правління та керівний склад банку працювали щонайменше по 12 годин щодня й жодного разу не проявили малодушності чи розгубленості у виконанні своїх професійних обов’язків. Персонал завжди знав, що йому робити, і через це нам вдалося сприяти збереженню життя усіх членів команди та організувати релокацію навіть у перші дні війни. Ми пишаємось цим безцінним досвідом, який підтверджує нашу ефективність та здатність вирішувати проблеми в екстрених умовах.

Близько тижня ми налагоджували та вносили зміни до внутрішніх процесів, розробляли бачення подальшої роботи, адаптувалися до нових вимог регулятора та робили це так, щоб клієнти не помітили змін у якості та швидкості обслуговування. Доволі швидко банк почав працювати в штатному режимі: ми не зупинили кредитування, не затримували платежі, видавали кошти в касах регіональної мережі, однозначно переконавши клієнтів у тому, що немає підстав для паніки. З такими пріоритетами ми працюємо вже протягом 18 місяців війни за українську незалежність.

 

За рахунок чого вдалося зберегти бізнес та продовжити надавати послуги клієнтам?

За рахунок постійного усвідомлення власної необхідності для клієнтів. БІЗБАНК представлений у 19 регіонах країни, і ми доклали значних зусиль для того, щоб перерозподілити готівкову масу серед усієї регіональної мережі. Це дозволило людям не везти готівку із собою при евакуації з зони активних бойових дій, а знімати власні кошти в західних і центральних регіонах.

Так само було й з кредитуванням: значно підвищився попит на наші картки, ліміти овердрафту, кредити в готівці та багато іншого. Зокрема, банк надав усім клієнтам «кредитні канікули».

Звісно, ми переглянули ризик-профіль клієнта, методи його відбору, але ми продовжуємо кредитувати населення та надавати усі види банківських послуг. Правильно побудована система та дотримання принципів KYC (знай свого клієнта — Ред.) завжди є запорукою ефективності ведення бізнесу.

Які основні напрями роботи Банку слід виокремити сьогодні?

Щодо основних напрямів роботи ー ми не обмежуємо себе тією чи іншою «спеціалізацією». Ми надаємо повний перелік послуг, які є на ринку, але й бачимо найбільш важливі для нас ніші. Зокрема, це обслуговування клієнтів малого та середнього бізнесу та роздрібного бізнесу.

Ми вважаємо, що МСБ має бути основою відновлення країни, але саме він зараз потребує підтримки, як ніколи. Такі невеликі підприємства відчувають волатильність економіки найбільше, саме тому зараз ми масштабуємо цей напрям.

Сьогодні повністю змінився й роздрібний ринок, клієнти мігрують між банками, що знову-таки є можливістю для нас. На фоні дійсно якісно сформованого кредитного портфеля з рівнем дефолту не більше 10% за останні два роки, бути активним учасником цього ринку — є стратегічним пріоритетом нашої роботи.

Ми усвідомлюємо своє особливе місце у боротьбі за безпеку економіки країни. Це і є наша роль, наша мотивація й наша поточна ціль — відчувати свій вплив і власну участь у гарантуванні економічної безпеки держави. Під час кожної транзакції клієнтів, під час кожної видачі кредиту та під час кожного етапу нарахування відсотків на вклади.

 

У чому, на вашу думку, ключова перевага БІЗБАНК перед конкурентами?

Наші переваги — це широкий спектр сервісів, найкращі тарифи, зручне обслуговування та індивідуальний підхід до кожного клієнта.

Задоволення потреб відвідувачів БІЗБАНК та їхні усмішки менеджерам відділень є тим самим мірилом якості, яке щоразу гарантує повернення клієнтів до нас.

 

Чи відчуваєте ви вплив на фінансову стійкість банку з початку війни?

Всупереч усім прогнозам, випробування нас зміцнили. На фоні зростання рівня довіри та протидії міграції наших постійних клієнтів, у банку йдуть процеси, які безумовно покращують наш фінансовий стан. Ми адаптувалися та, попри усі обмеження й нестабільність ринку, збільшили власну ефективність у роботі з проблемними активами.

Ґрунтуючись на принципі раціональної виваженості та дотримання інтересів як позичальника, так і кредитора, за останній час ми провели значну кількість реструктуризацій кредитів із встановленням графіку поступового зниження заборгованості. Лише за останній квартал банк повернув більше 150 млн грн потенційно проблемної заборгованості та вийшов на історично найкращий показник рівня простроченої заборгованості (13%) в усій структурі кредитного портфеля.

Майже кожна гривня з цих коштів — це досягнення діалогу з клієнтами з урахуванням аналізу їх поточного стану та рівня ділової активності в конкретний момент часу. Як результат — нормативи нашої ліквідності перевищують встановлений регулятором рівень у чотири рази.

Прийнято вважати, що рівень регулятивного капіталу відображає стан банку. У нашого банку цей показник за час війни зріс з 604 млн грн до 678 млн грн, а його норматив адекватності станом на сьогодні становить близько 40%, при встановленому нормативному значенні у 10%. Цим дійсно варто пишатися та планувати подальший розвиток на основі таких досягнень.

 

Що буде найскладнішим для банку після перемоги?

Розмістити ліквідність з отриманих репарацій країни-агресора в інвестиційному портфелі. Все інше просто вимагатиме часу для ефективного відпрацювання.
Ми не можемо дозволити собі думати про те, що після перемоги буде легше. Якщо ми готові зараз бути активними учасниками ринку, то маємо бути готові й прийняти наслідки війни: зупинення роботи бізнесу окремих позичальників, часткову або повну втрату доходу клієнтами, релокації місць ведення бізнесу, подовжені терміни окупності нових бізнес-процесів тощо.

Проте, ми це усвідомлюємо та готуємось до усіх потенційних труднощів у системі партнерства клієнта та банку. Ми готові йти на виважені компроміси, структурувати угоди з огляду на це та вести кожного клієнта «за руку» до моменту його абсолютного успіху.

 

Якою ви бачите Україну через 5 років?

Оновленою, зі збереженими найкращими традиціями та мудро синтезованими європейськими цінностями, що стануть основою нової незалежної держави.

Досвід українського народу сьогодні бачить та переживає разом з нами весь світ. Ми вміємо наполегливо працювати, у нас безліч інноваційних ідей та концепцій найсучасніших рішень.

Українці завжди стояли у перших рядах провідних науковців, дослідників, винахідників, і так буде й надалі. Будь-які труднощі ми перетворюємо на можливості та знання для себе, за допомогою яких вже скоро здійснимо потужний стрибок для виходу з післявоєнного стану і нестримного розвитку країни.

 

Країни, якою ми завжди будемо пишатися та яку ми завжди будемо любити!

Матеріал: https://biz.nv.ua/ukr/markets/golova-pravlinnya-bizbanku-viprobuvannya-nas-zmicnili-50348880.html

 

 

 

 

Всі новини