Перехід на міжнародний платіжний стандарт ISO 20022 та СЕП-4.0 – Bisbank

Національний банк України у партнерстві із компанією SWIFT відповідно до Стратегії розвитку платіжної інфраструктури України та Стратегії ЄЦБ в рамках інтеграції України в ЄС, здійснив впровадження міжнародного стандарту обміну повідомленнями ISO 20022 в платіжній інфраструктурі України з метою підвищення конкурентоспроможності нашої країни та її інтеграції зі світовими ринками.

Банк, разом з усією банківською системою України з 01 квітня впровадив новий міжнародний платіжний стандарт ISO 20022 та СЕП-4.0.

  • ISO 20022, новий платіжний стандарт,  має на меті підвищити якість і ефективність обміну електронними повідомленнями між організаціями фінансової галузі. ISO 20022 впроваджується для платежів IBAN–IBAN та не розповсюджується на операції з цінними паперами, банківськими картками, торговими та конверсійними операціями.

 

  • СЕП-4.0, нове покоління СЕП, яка є стандартом ЄС,  тепер в Україні, є  формалізованою моделлю для здійснення фінансових послуг. Покликана підвищити якість і ефективність обміну фінансовими повідомленнями за рахунок їх структурованості.

 

Перехід на новий стандарт підіймає планку в обслуговуванні клієнтів та наданні послуг у форматі 24х7. Тобто в будь-який час дня і ночі клієнти Банку будуть мати змогу працювати як в середині країни так і з закордонними партнерами.

Перехід на новий стандарт це лише початок цього довгого шляху та кропіткої праці, адже у 2024 – 2025 рр Національний Банк України планує розширення функціоналу і гармонізацію з правилами ЄС, що зробить можливим:

  • Реалізацію сервісу миттєвих платежів для розрахунків клієнтів в Україні та можливість здійснення транскордонних переказів з країнами ЄС на базі SEPA Instant Credit Transfer (підключення до TIPS);
  • Мультивалютність (UAH, EUR);
  • Tрекінг-сервіс для платежів;
  • Реалізацію допоміжного сервісу (аналог SEPA Proxy Lookup) для ініціювання клієнтських платежів за номером телефону, email (аліассервіс)
  • Реалізацію сервісу оцінки ризику платіжної операції (на базі штучного інтелекту)
Всі новини